početna stranica  knjige  izdavaštvo  projekti  usluge  o nama  Akcija PET knjiga mjeseca

Mala povijest prošlosti Rudolf Burger
Mala povijest prošlosti - Pironistička skica povijesnog uma - Eseji

nakladnik: Alinea Zagreb
prijevod: dr. sc. Samir Osmančević
recenzenti: prof. dr. sc. Nadežda Čačinović, prof. dr. sc. Tihomir Cipek

ISBN: 978-953-180-151-5 (2007.) - format: 14,5 x 20,5 cm - opseg: 192 stranice - uvez: tvrdi

cijena (sajamski primjerak): 7,49 € (pouzećem / virmanom); 6,99 € (unaprijed po ponudi)
Besplatna dostava za narudžbe iznad 13,50 € (za Republiku Hrvatsku) - stanje: DOSTUPNO

Problem koji u knjizi elaborira Rudolf Burger može se rascijepiti na dva esencijalna sloja - pitanja: a) je li historija doista magistra vitae te, dakle, možemo li uopće učiti iz povijesti? I b) kako se općenito valjda odnositi prema povijesti, osobito prema revolucijama, građanskim i inim ratovima kojima su imanentne svakojake bestijalnosti; kakvu ulogu, dakle, pamćenje prošlih zločina igra u dizajniranju i realiziranju budućih? Pironističku Malu povijest prošlosti nastavlja niz krajnje dinamičnih političkih eseja - karakteristični su primjeri eseji o zakasnjeloj austrijskoj naciji ili pak članak o demokraciji u aktualnim globalizacijskim procesima te o re-teologiziranju političkog.

     naručivanje knjiga   naručivanje knjiga   Bilježnice JURAJ za djecu s teškoćama u pisanju

Iz recenzija: Austrijski filozof i fizičar Rudolg Burger (1938) poznat je po kritičkim i provokativnim intervencijama u rasprave znanstvene zajednice. I ovo se djelo bavi najvažnijim mogućim predmetima: možemo li učiti iz povijesti te da li to učenje afirmira zaborav na zločine ili stalno podsjećanje na njih. Eseji se uz to bave izvanredno aktualnim pitanjima europskog identiteta, re-teologizacije politike, mogućnostima širenja demokracije... Provokativni element u pisanju Rudolfa Burgera je njegov stav da europska recepcija povijesnih zbivanja počiva na selektivnosti, na isključivu oblikovanju nacističkih zločina u paradigmu onoga što se nikad ne smije zaboraviti. Djelo Rudolfa Burgera u tom smislu možemo usporediti s radovima Petera Sloterdijka koji također polazi od toga da su nas filozofijska djela prije svega dužna suočiti s konzekvencijama nekih naših neupitnih stavova i temama koje radije izbjegavamo. Ovo je djelo posbno vrijedno zbog toga što nije proizvod u seminaru smišljenih problema koji se onda jedino tamo i rješavaju, već filozofijsko djelo koje ulazi u dijalog s drugim pristupima i mišljenjima. (prof. dr. sc. Nadežda Čačinovič)
I prvi dio knjige Mala povijest prošlosti i Eseji koji potom slijede ukazuju i kritički propituju - u obzoru filozofije povijesti i suvremene političke teorije - ključne probleme suvremene politike i društva, primjerice: odnos nacionalne države i demokracije u Europskoj uniji, odnos vjere i politike, demokraciju u globaliziranom društvu itd. Misaona tradicija koja suvremenost propituje iz perspektive zabrinutosti malih nacija pred izazovima suvremene politike bit će osobito zanimljiva studenticama i studentima društveno-humanističkih znanosti, ali i široj zainteresiranoj javnosti. Prijevod ovih izvrsnih studija o ključnim političkim i društvenim pitanjima našeg vremena rijetka je prigoda da se upoznamo s političkom filozofijom Rudolfa Burgera, vrsnog austrijskog autora, kao i da se tako uspostavi još jedan most prema nama bliskoj kulturi. (prof. dr. sc. Tihomir Cipek)

Isus u lošem društvu - Tamjan i sumpor
Adolf Holl
Isus u lošem društvu - Tamjan i sumpor
  Balkanski Babilon
Sabrina P. Ramet
Balkanski Babilon - Raspad Jugoslavije od Titove smrti do Miloševićeva pada
  Demokratska tranzicija u Hrvatskoj
Sabrina P. Ramet, Davorka Matić (ur.)
Demokratska tranzicija u Hrvatskoj - transformacija vrijednosti, obrazovanje, mediji (zbornik radova)
  Nezavisna Država Hrvatska 1941.-1945.
Sabrina P. Ramet (ur.)
Nezavisna Država Hrvatska 1941.-1945. (zbornik radova)
  Budućnost dolazi!
Konrad Paul Liessmann
Budućnost dolazi! O sekulariziranim očekivanjima spasenja i razočaranju u vezi s tim - Eseji
  Bog svih ljudi: Prekoračenje filozofijske granice
Peter Strasser
Bog svih ljudi: Prekoračenje filozofijske granice
  Oswald Spengler
Samir Osmančević
Oswald Spengler - filozofijska biografija