početna stranica  knjige  izdavaštvo  projekti  usluge  o nama  Akcija PET knjiga mjeseca

Stvaranje uvjeta za kvalitetne škole Diane Gossen, Judy Anderson

Stvaranje uvjeta za kvalitetne škole

nakladnik: Alinea d.o.o. Zagreb
prijevod: Ljiljana Šćurić, Mirjana Paić Jurinić
stručna redaktura: Mirela Despotović

godina: 1996 - ISBN: 953-180-043-X - format: 16 x 23 cm - opseg: 250 stranica - uvez: meki

cijena (sajamski primjerak): 21,99 € (pouzećem / virmanom); 19,99 € (unaprijed po ponudi)
Besplatna dostava za narudžbe iznad 13,50 € (za Republiku Hrvatsku) - stanje za narudžbu: trenutno nedostupno
Što je to kvalitetna škola - opisano je u mojoj knjizi pod istim nazivom. Što bi nastavnici trebali poduzeti kako bi stvorili kvalitetnu nastavu u kvalitetnoj školi, opisano je u mojoj knjizi Nastavnik u kvalitetnoj školi. Ono što nisam opisao jest način na koji se to postiže, postupak prelaska sa sustava ravnatelja-šefa, sustava straha, na sustav ravnatelja-voditelja, sustav podrške. Nisam to učinio zato što nisam ravnatelj škole: to može samo ravnatelj kojemu pomaže netko poput mene. Judy Anderson je takva ravnateljica. Diane Gossen od 1968. godine surađuje sa mnom u radu sa školama i dobro poznaje zamisli koje već godinama podučavamo i primjenjujemo. U ovoj knjizi njih dvije zajednički govore svima zainteresiranima o tome kako stvoriti uvjete koji će nekoj školi omogućiti da postane kvalitetna škola. Pomnjivo pročitajte moje knjige, zatim provedite u djelo ono što piše u ovoj knjizi i bit ćete na najboljem putu da taj cilj ostvarite. (dr. William Glasser)

  naručivanje knjiga  
Iz Predgovora: Ovu smo knjigu naslovile Stvaranje uvjeta jer je uloga kvalitetnog voditelja stvoriti uvjete koji potiču suradnju, kreativnost, kvalitetan rad i samovrednovanje. Kada su ti uvjeti ostvareni, na osoblju je da odluči želi li te zamisli ugraditi u svoj osobni i profesionalni život. Kada se osoblje počne pitati: "Ako nastavim raditi ono što radim sada, kakvi su izgledi da postignem ono što želim?", može doći do istinske promjene ponašanja, i osobnog i organizacijskog. Ako do promjene ne dođe, voditelj se mora samovrednovati i upitati: "Iako se promjena nije dogodila, jesam li voditelj kakav želim biti? Jesam li bio obziran i odvažan? Jesam li preuzimao odgovornost kad god sam mogao?"
Prvi dio, "Kako započeti", govori o spoznajama i osobnim promjenama. "Korak dalje" govori o promjenama sustava i pomaže nam naći odgovor na pitanje "Kako?". Poglavlje "Kako se izvući kada zapne" govori o promjeni kulture i pomaže osoblju da sukobe razriješi suradnjom. "Usklađivanje prakse" bavi se promjenama programa i govori o strategijama grupnog procesa koje će vam pomoći odgovoriti na pitanje: "Kako izgledamo?" Poglavlje "Stalno obnavljanje" razmatra budućnost kvalitetne škole tražeći odgovor na pitanje: "Što želimo postati?" U cijeloj knjizi rabimo izraz voditelj umjesto upravitelj i izraz kvalitetan voditelj umjesto upravitelj-voditelj. Obraćat ćemo vam se kao da radimo s vama i vašim djelatnicima. Voljele bismo da naše riječi shvatite samo kao informaciju i da prihvatite ono što vam u ovom trenutku odgovara. Iskreno se nadamo da će vam ova knjiga pružiti informacije i vještine koje će vam pomoći na vašem putu do kvalitetne škole.

Metodologija istraživanja u socijalnom radu
Aleksandar Halmi:
Metodologija istraživanja u socijalnom radu - Kvalitativni i kvantitativni pristup
  Psihologija ovisnosti
Siniša Brlas:
Psihologija ovisnosti u prevenciji i suzbijanju ovisnosti
  Nove slike iz povijesti predškolskog odgoja
Anka Došen Dobud:
Nove slike iz povijesti predškolskog odgoja - Prilozi povijesti institucijskoga predškolskog odgoja
  Radost igre i stvaranja
Mira Peteh:
Radost igre i stvaranja
  Djeca otkrivaju tajne svijeta
Anka Došen Dobud:
Djeca otkrivaju tajne svijeta Priručnik za odgojitelje u dječjim vrtićima
  Status introspekcije u suvremenoj psihologiji
Vladimir Kolesarić:
Status introspekcije u suvremenoj psihologiji
  Dijete - istraživač i stvaralac
Anka Došen Dobud:
Dijete - istraživač i stvaralac - Igra, istraživanje i stvaranje djece rane i predškolske dobi