početna stranica  knjige  izdavaštvo  projekti  usluge  o nama

Status introspekcije u suvremenoj psihologiji Vladimir Kolesarić
Status introspekcije u suvremenoj psihologiji

nakladnik: Alinea Zagreb
predgovor: Mirjana Krizmanić

ISBN: 978-953-180-193-5 (2016.) - format: 16 x 23 cm - opseg: 104 stranice - uvez: meki

cijena: 10,99 € (pouzećem / virmanom); 9,99 € (unaprijed po ponudi)
Besplatna dostava za narudžbe iznad 13,50 € (za Republiku Hrvatsku) - stanje: DOSTUPNO

Kakve podatke možemo dobiti introspekcijom, a koje ne možemo dobiti drugim psihologijskim metodama? Što uopće možemo saznati uz pomoć introspekcije? Jesu li podaci dobiveni introspekcijom valjani? Možemo li se pouzdati u njih? Dakle, jednostavnije rečeno, je li introspekcija kao psihologijska metoda upotrebljiva u istraživačkom i praktičnom radu? Nažalost, određeniji odgovori na ova pitanja nisu ni jednostavni ni jednoznačni, a u ovome ćemo tekstu pokušati pokazati zašto te upozoriti na važnost introspekcije u primijenjenoj i znanstvenoj psihologiji – na dobre i loše strane ove specifične psihologijske metode.

     naručivanje knjiga   naručivanje knjiga   Bilježnice JURAJ za djecu s teškoćama u pisanju

Iz Predgovora: Knjiga Status introspekcije u suvremenoj psihologiji mogla bi se nekim čitateljima na prvi pogled učiniti knjigom namijenjenom samo psiholozima i nekim psihologiji bliskim strukama. Ali i laici i stručnjaci različitih struka koriste se u svom svakodnevnom životu introspekcijom – možda i ne znajući da to čine ili ne smatrajući da se unutarnji razgovori, koje tako često vode sami sa sobom, oslanjaju na introspekciju. Kada sami sebe, primjerice, proglasimo tužnim ili sjetnim, mi to činimo na temelju opažanja svoga unutarnjeg krajobraza koji nam se čini tmurnim ili turobnim. Kada s radosnim očekivanjima idemo na neki put, i tada smo "šetnjom" kroz svoj unutarnji svijet otkrili sami sebi što zapravo od tog puta ili posla ili susreta očekujemo. Nema dana u životu u kojemu ljudi ne vode sami sa sobom unutarnje razgovore, koji se uvijek dijelom temelje na neposrednoj ili retrogradnoj introspekciji, iako neki od njih možda i ne znaju da se njome služe.
Znanstvena upotreba introspekcije zahtijeva, dakako, određena znanja iz struke u kojoj se koristi, ali i određeno uvježbavanje vezano uz njezinu stručnu primjenu. Tako se, primjerice, psiholozi i psihijatri moraju uvježbati u korištenju vlastite introspekcije kada se bave svojim unutarnjim svijetom, ali i u prepoznavanju podataka koje im na temelju introspekcije navode njihovi klijenti ili pacijenti. Poznavanje prednosti i ograničenja introspekcije važno je i za liječnike opće prakse koji na temelju izvještaja svojih pacijenata o njihovim tegobama postavljaju dijagnoze i određuju terapiju. Osim toga, u svim je strukama koje se bave ljudima (pa uključuju, primjerice, suce i pravnike, nastavnike i učitelje) važno introspektivno proanalizirati vlastite dojmove o klijentu, pacijentu, učeniku, kolegi, suradniku, koji bi mogli utjecati na kvalitetu suradnje ili skrbi za tu osobu.

Nesretni tinejdžeri
William Glasser
Nesretni tinejdžeri - Način na koji roditelji i učitelji mogu doprijeti do njih
  Abeceda boli
Mladen Havelka, Ana Havelka Meštrović
Abeceda boli
  Kontekst u psihologiji
Kolesarić, Ivanec, Domijan
Kontekst u psihologiji - konceptualni, teorijski i istraživački aspekti
  Teorija izbora
William Glasser
Teorija izbora - nova psihologija osobne slobode
  Teorija kontrole
William Glasser
Teorija kontrole - Novo objašnjenje načina na koji kontroliramo svoje živote
  Naći se i ostati zajedno
William Glasser, Carleen Glasser
Naći se i ostati zajedno - Rješavanje zagonetke braka
  Realitetna terapija u primjeni
William Glasser
Realitetna terapija u primjeni